En forlenget arm; vårt hjerte for kirken

Nov 16 2018

Jeg står og stryker skjorter når Phil Hyldgård ringer til meg. Han står midt oppi flyktningkrisen, der tusener på tusener av mennesker velter inn over det kriserammede Hellas. Phil jobber der for A21, som leder for A21 sitt operative arbeid. Hellas har lenge vært et transittland når det gjelder human trafficking, men nå? Nå er det kaos.

Han ringer til en del folk i nettverket sitt for å høre om noen ingeniører kan hjelpe til med å skaffe vann til flyktningene som daglig strømmer over grensen og videre mot Sentral-Europa. Etter å ha snakket med Phil stryker jeg videre på skjortene mine. Jeg tenker og spør meg selv; ”skal jeg reise ned og hjelpe?” Hmm, vil det egentlig hjelpe? Muligens ikke, men jeg kjenner noen bønder med entreprenørskap i genene. Jeg ringer Isak etter en halvtime på strykebrettet. «Isak, kan du reise til Hellas og hjelpe Phil?» Han tenker i 5 minutt og ringer tilbake. «Far og meg reiser i morgen!» Som sagt så gjort. Ingen av dem er ingeniører men har et hjerte av gull og er praktikere til over ørene.

Lang historie kort; De bygget om kontainere til vannstasjoner. Dette ga renset drikkevann, plass til å vaske klær og ta seg en dusj. I løpet av få dager var flere containere oppe og gikk, og en mengde mennesker fikk sine grunnleggende behov dekket, på en ellers mørk reise. Ideen var så god at FN har adoptert den i andre deler av kriserammede områder. Det kostet ikke mye. Et åpent hjerte, handlingskraft og penger til reise og opphold gjorde dette mulig. Containeren har blitt et symbol for meg der vi er akkurat nå, i den sesongen vi er i som kirke.

 

Heart For The House

 

Hver høst har vi en periode der vi går sammen som kirke og gir utover vår tiende, vanlige pengegaver og kollekter. Vi har sett så mange i kirken vår gi langt over hva vi forventer. Dette setter oss i stand til å være partnere med A21 og sende Isak og Halstein ned i ”fronten”. Vi tar del i oppdraget med å gjøre fattigdom til historie, gjennom å bidra til at Watoto og Compassion betyr en forskjell med utdanning og felleskap til tusener av barn i Uganda. I Norge er vi partnere med Evangeliesenteret, Troens Bevis og vi samarbeider med flere lokale instanser. “Heart for the House” er selve symbolet på at når vi står sammen som kirke kan vi oppnå så enormt mye mer en hva jeg kan når jeg står alene.

Bibelen sier at kirken er som en kropp, en enhet som fungerer sammen. Hele tanken er felleskapstanken med Gud og hverandre. Sånn er det. Når vi har enhet og står sammen kan hva som helst skje. Som et tog med mange vogner. Forskjellige vogner med forskjellige oppgaver – men med stor kraft til sammen. Phil var ikke alene. Vi sendte to av våre, som en forlenget arm til Hellas. De lot sine opprakte hender bli til utstrakte hender. De satte sine behov til sides og sa ja til å spille sin rolle tydelig og klart. Min rolle? Hmmm, egentlig ikke så stor. Jeg strøk skjorter og tok et par telefoner. Men telefonsamtalene bar frukt og vi satte i gang noe som betydde en forskjell der nede og kirken ble velsignet, som fikk høre om hva noe av “Heart for the House”-pengene gikk til.

Her hjemme har vi store visjoner – vi kommer alltid til å ha mer visjon enn ressurser. Derfor må vi håndtere det vi har i vår hånd av ressurser med klokskap. Det hviler et stort ansvar når man forvalter penger og ressurser. Er man en god forvalter så kan man virkelig bety en forskjell, er man en dårlig forvalter kan man ødelegge alt sammen. Vi som kirke har alltid satt av minimum 10% til sosial rettferdighet gjennom nevnte prosjekter og flere andre. I år vil vi hjelpe til ”på bakken” i Syria og Nord-Irak som har enorme behov, gjennom å støtte Preemtive Love, som har et stort nettverk og kjenner området godt. Videre vil vi også bidra med støtte til Vision Rescue i Bombay, India. Biju Thampy var her i august og rørte ved våre hjerter med de store behovene som de er i berøring med i de fattigste bydelene i India. Hør. Vi må aldri bli blinde for alle behovene, men ha en innstilling av at ”vi kan ikke gjøre alt, men vi kan gjøre NOE”.

Du er mer enn velkommen til å bidra med det du har, nå eller ved en senere anledning. For oss som kirke vil vi alltid la oss berøre av sosial urettferdighet, og vi ønsker å være løsningen – ikke problemet. Bekjempelse av fattigdom, slaveri og annen urettferdighet vil alltid være på vår agenda. Gjennom dette blir kirken mindre egoistisk og mer varm, fordi kirken dreier seg ikke om mine behov og muligheter, men om mitt hjerte, sammen med de andre i kirken, om hva Gud har kalt oss til å gjøre og bety for lokalsamfunnet, nasjonen, verden og for vår tids utfordringer.  

Heart For The House den 18. november er vår årlige anledning til å investere ekstra, for å kunne ta nye steg i å bygge et hjem. Vi har tro for at dette skal være en sesong av mirakler – både for kirken og deg personlig.